فشار خون بالا یک بیماری مزمن است. حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد بیماران مبتلا به فشار خون از نوع اولیه هستند یعنی هیچ دلیل پزشکی مشخصی برای آن وجود ندارد. ۵ تا ۱۰ درصد دیگر از نوع پرفشاری ثانویه هستند که شرایط تأثیرگذار بر کلیهها، شریانها، قلب یا دستگاه غده درونریز باعث ایجاد آن میشوند
در حالت استراحت، فشار خون طبیعیِ ماکزیمم یا سیستولی زیر 120 میلیمتر جیوه و فشار خون طبیعی مینیمم یا دیاستولی زیر ۸۰ میلیمتر جیوه است. فشار سیستولیک 120-130 و دیاستول زیر 80 فشار خون افزایش یافته، فشار سیستولیک 130-130 و دیاستولیک80-90 در مرحله یک پر فشاری خون و فشار خون بیشتر از ۱۴۰ میلی متر جیوه سیستول یا ۹۰ دیاستول باشد از مرحله دو فشاراست
پرفشاری خون عامل خطر عمده در سکته مغزی، سکته قلبی (حملات قلبی)، نارسایی قلب، آنوریسمهای شریانی (به عنوان مثال آنوریسم آئورت)، بیماری شریانهای محیطی و بیماریهای مزمن کلیه است.
فشار خون بالا معمولا علامتی ندارد و تشخیص آن معمولاً تصادفی و در زمان معاینه به دلیل بیماری دیگری است. برخی افراد مبتلا به فشار خون بالا، دارای علائمی نظیر سردرد (به ویژه در پشت سر و در هنگام صبح) و همچنین احساس سبکی سر، تهوع، وزوز گوش (بهصورت همهمه یا سوت کشیدن)یا تاری دید می شوند
تغییر روش زندگی برای کاهش فشار خون، پیش از شروع درمان دارویی توصیه میشود. قطع سیگار یا قلیان، حفظ وزن طبیعی، کاهش مصرف نمک، انجام منظم ورزشهای ایروبیک نظیر تند راه رفتن (تا ۳۰ دقیقه در روز، اکثر روزهای هفته)، محدود کردن مصرف الکل و محدود کردن مصرف چای و شکلات توصیه می شود.
افرادی که از فشار خون بالا رنج میبرند باید از خوردن غذاهایی مانند: سوسیس، کالباس، کنسرو گوشت، ماهی دودی یا کنسرو شده، سسها و کنسرو لوبیا که سرشار از سدیم هستند، پرهیز کنند. در طبخ به جای کره و روغن جامد نباتی بهتر است از روغن زیتون، سویا و کانولا استفاده کرد. مواد حاوی کافئین از قبیل قهوه، نوشابههای کولا و شکلات سبب افزایش فشار خون میشوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند.
رژیم غذایی غنی از خشکبار، غلات کامل، ماهی، گوشت سفید، میوه و سبزیجات می تواند فشار خون را کاهش میدهد.